W dniu 13 lutego 2018 roku odbyła się VI już edycja Szkolnego MasterChefa. W konkursie wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów. Hasło tegorocznego konkursu to
KASZOMANIACY.
Zespoły zostały podzielone na trzy grupy:
Kaszo-deser, Kaszo-konkret oraz Crazy-kasza.W ciągu 25 minut uczestnicy mieli za zadanie wymyślić i sporządzić danie zgodne z wylosowaną kategorią.
Poziom był niezmiernie wyrównany a pomysłowość uczniów przerosła oczekiwania Jury. Ostatecznie wyłoniono trzy zwycięskie zespoły, które przeszły do drugiego etapu. Byli to:
Dariusz Bieńkowski i Michał Boraczyński (jako przedstawiciele klas IV)
Michał Harna i Maciej Bykowski (klasy III)
Kinga Rączka i Bartosz Małachowski (klasy I)
Wyróżniono również:
Natalię Laskowską i Sandrę Dębską
Magdalenę Trzaskę i Patrycję Kwiatkowską
Kacpra Rybarskiego i Sebastiana SternikaRównolegle odbył się tradycyjny
Bieg Kelnerski. Przygotowany tor najszybciej i bez żadnych potknięć pokonała
Agata Nurzyńska z klasy III B.
Finał MasterChefa odbył się 15 lutego przy udziale profesjonalnego Jury: pana
Roberta Wojnarowskiego - znanego z programu TopChef, aktualnego szefa kuchni autorskiej restauracji N 31 w Warszawie
Roberta Sowy, pana
Jakuba Urbaniaka - właściciela Dworu Złotopolska Dolina,
Jacka Dunaja - menagera Dworu Złotopolska Dolina i szefa kuchni
Adama Winiarza.
Pan Jacek Dunaj zaprezentował przekąskę - tatara z łososia oraz danie główne - smażoną doradę w sosie maślanym oraz puree z pietruszki.
Jury wraz z panem wójtem
Dariuszem Bieleckim oceniało pracę trzech zespołów pod kątem smaku, organizacji pracy i poprawności sztuki kulinarnej. Laureatami VI edycji Szkolnego MasterChefa zostali uczniowie klasy IV technikum
Dariusz Bieńkowski i
Michał Boraczyński.
Przejdź do galerii