W dniu 20 kwietnia 2018 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się fina
ł II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”.
Uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego. Tematem przewodnim konkursu kulinarnego było zastosowanie mięsa z kaczki w kuchni różnych regionów Polski. Uczestników zobowiązano do wykorzystania w proponowanej potrawie określonych surowców.
Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i wiedzą teoretyczną.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III technikum:
Michał Harna – w części praktycznej oraz
Aleksandra Kosińska – w części teoretycznej. Opiekunem drużyny była pani
Brygida Czepiel-Kowalska.
W części I Michał dzielnie konkurował z najlepszymi a wykonana przez niego potrawa była na bardzo wysokim poziomie. Trochę zabrakło szczęścia do zajęcia miejsca na podium.
W części teoretycznej Ola wykorzystała wiedzę zdobytą na zajęciach z przedmiotów zawodowych i zajęła drugie miejsce w konkursie, za co otrzymała wartościowe nagrody rzeczowe.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.
Przejdź do galerii