W dniu 29 listopada 2012 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. Władysława Sikorskiego w Pomiechówku odbyła się pierwsza edycja turnieju gastronomicznego Szkolny MasterChef. Formuła konkursu oparta została na popularnym ostatnio telewizyjnym show kulinarnym. Turniej zorganizowały nauczycielki pani Brygida Czepel-Kowalska oraz Katarzyna Grzyb a zakup produktów sfinansowany został ze środków Rady Rodziców.
W turnieju wystartowało dwanaście dwuosobowych drużyn. Każda z nich miała najpierw minutę na wybór składników oraz sprzętu potrzebnego do wykonania dania, a następnie 25 minut na pomysł, przygotowanie potrawy oraz jej nazwy. Mimo tak krótkiego czasu efekty pracy uczniów były zdumiewające. Na stole sędziowskim pojawiły się tak wymyślne dania jak Smerfno-jajeczna pasta na chlebku Łasucha, Sałatka owocowa – kwiat kwitnącej lipy czy Faszerowane jajka z salsą z warzyw i ryżu z nutką pomarańczy.
Następnie uczestników czekało decydujące spotkanie z jury, którego przewodniczącą została dyrektor szkoły pani Hanna Radywonik. Oceniano wygląd i smak potrawy, a uczestnicy turnieju musieli stawić czoła nierzadko kąśliwym uwagom ze strony jurorów. Karą dla przegranych było oddanie fartucha.
Ostatecznie największe uznanie jury zyskały Roladki zawijane w paście wiosennej z nutką smaku przygotowane przez Emilię Szymborską i Elizę Puc z klasy III A.
Równolegle odbył się również I Szkolny Wyścig Kelnerski, którego uczestnicy w stroju kelnerskim i z tacą na ręku (ze szklanką wody) musieli pokonać wymyślny tor przeszkód. Tu bezkonkurencyjny okazał się Kamil Pietrzak z klasy IV A.