W tym roku świętowanie nadejścia pierwszego dnia wiosny zbiegło się w naszej szkole z imprezą promującą kulturę francuskiego obszaru językowego. Dzień Kultury Francuskiej spotkał się olbrzymim zainteresowaniem wszystkich uczniów, którzy aktywnie zaangażowali się w jego organizację. Pomysłodawcami imprezy były nauczycielki języka francuskiego panie Ewa Tulej oraz Magdalena Buczek.
Program obchodów Dnia Francuskiego obejmował kilka części. W pierwszej uczniowie mogli wykazać się wiedzą dotyczącą znajomości geografii, historii, kultury oraz obyczajowości francuskiej. Quiz wzbogacony o ilustracje i fragmenty muzyczne, dostarczył wielu emocji i niezapomnianych wrażeń. Laureatami konkursu wiedzy o Francji została drużyna z klasy III H w składzie Maciej Gajewski oraz Maciej Michałowski.
Następnie reprezentanci poszczególnych klas wzięli udział w festiwalu piosenki francuskiej. Repertuar był bardzo zróżnicowany - począwszy od XVIII wiecznej pieśni, poprzez klasyczne szlagiery, a skończywszy na współczesnych aranżacjach w stylu muzyki pop, rap czy hip hop. Jednym słowem każdy znalazł coś dla siebie. Jury oceniało nie tylko zdolności wokalne wykonawców, ale również pomysł na prezentację utworu czy ubiór. Jednogłośnie zwyciężyli uczniowie klasy IV A Maciej Trybuch oraz Robert Branicki. Ich pomysł na interpretację piosenki Alors on danse z wykorzystaniem grzebienia wprawił w zachwyt całą publikę i jury. Zdobywczynią II miejsca została Natalia Kostrubiec z klasy II H, która oczarowała publiczność piękną barwą głosu i niezapomnianym wykonaniem utworu T’es parti. Trzecie miejsce przypadło klasie III A za piosenkę Joli garçon.
Trzecia część obchodów Dnia Francji zachwyciła nie tylko smakoszy kuchni francuskiej. Uczestnicy samodzielnie przygotowanymi potrawami udowodnili, że kuchnia francuska jest wyjątkowo smaczna, zdrowa i nie bez kozery uchodzi za numer jeden w świecie gastronomii. Na stołach udekorowanych w stylu francuskim królowały tarty, zupa cebulowa, la fondue czekoladowe, ciasto czekoladowe z pistacjami, sałatki, sery i bagietki. Nie sposób wymienić wszystkich smakołyków, ale zachwyt jury wywołały potrawy przygotowane przez uczniów klasy II A Emilię Szymborską i Michała Łabędę a ich ratatouille okazało się bezkonkurencyjne. Wyróżniono również drużynę klasy III A w składzie Krzysztof Rączka, Kalina Skudniewska, Katarzyna Pierścieniak i Justyna Łubińska za zupę cebulową i tartę oraz drużynę klasy III H (Patrycja Nowakowska, Marta Delewczyńska, Justyna Karasiewicz) za sałatke nicejską i owoce w czekoladzie.
Wszyscy uczestnicy imprezy otrzymali pamiątkowe nagrody w postaci albumów, map, znaczków, ufundowane przez Ambasadę Francji w Polsce, Stowarzyszenie Nauczycieli Języka Francuskiego PROF-EUROPE oraz ATOUT FRANCE Warszawa.